___ S.A.K.A ___




Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt..

Membicarakan tentang SAKA adalah satu perkara sensitif. Sesuatu yang tidak nampak dan tidak mudah untuk diyakini. Masyarakat melayu memahami saka sebagai ilmu yang diperturunkan atau dipusakai daripada waris teratas kepada waris di bawahnya daripada ibu ataupun bapa kepada anak, daripada datuk atau nenek kepada salah seorang daripada cucu atau cicitnya, ataupun ilmu yang dipusakai daripada seorang bapa saudara kepada anak saudara atau kepada seseorang yang berada dalam lingkungan keluarga.
Yang dimaksudkan dengan ‘ilmu yang dipusakai’ itu ialah ilmu yang ada kaitan dengan jin-jin, sama ada jin berkenaan dibela, dibuat sahabat ataupun dibuat saudara, disedari atau tidak disedari.


Penurunan saka boleh berlaku dengan sengaja atau tidak sengaja. Dilakukan dengan sengaja apabila seseorang itu secara berterangan menyatakan pada waris tertentu seperti anaknya yang dia adalah orang yang paling sesuai atau berkelayakkan mewarisi ilmu pemiliknya yang dimiliki selama ini. Apabila orang yang berkenaan menyatakan kesanggupannya menerima, maka bermula dari tarikh itu dia telah mewarisi saka tadi.
Penurunan saka juga boleh berlaku secara tidak langsung apabila seseorang waris itu menerima barang-barang tertentu, yang pada kebiasaannya terdiri daripda keris, lembing ataupun tombak atau objek lain seperti tangkal, azimat, batu geliga, akik dan sebagainya.

agak~agaknya,,kenapalah orang bela saka ep..xde benda laen dah..tuk kepentingan diri..samada suh jaga kebun or harta kee...jaga keturunan dy ke and others lah..mana2 yg memberi benefit..
guyz,,take note pasal ni ye..( SAKA boleh memakan diri sendiri dan memusnahkan orang lain )..
      serious guyz,,dulu myra xpercaya benda2 cenggini..almaklum la skrunk kan zaman dah moden serba canggih..ape kejadahnya ada lagi yang bela2 hantu bagai ni..nak percaya ke tak,,benda ghaib kan wujud..tambah2an lagi manusia yg memuja..dipanggilny setan dan jin tue..datang lah dia..macam2 rupa lak tue...eee menyeramkan sungguh..tapi nasib baek lah Allah swt ni tutupkan hijab ep..lau tak,,mau pengsan tiap saat tgk bnda2 alah macam tue..hahaha...SYUKUR2..!xmao lah den tgk...definitely ngeri !!..saka ni bole setia pada tujuh keturunan tao..setia betul kan dy pada tuannya,,dgn syarat tuanny 2 bela dy mengikuti perjanjian yg tlh dipersetujui..caya lah!..ada perjanjian jugak..
      tp macam mana kita nk tahu,,benda tue ada dengan kita ep??..doktor hospital xdpt detect benda~benda camni..saka tue bole dtg dalam macam2 bentuk..ada yg dpt mimpi..mimpi jumpa kanak2 or baby dengan kerap kali...asyik mimpi je jumpa baby..comel2 lak tue..serious,,macam anak mat saleh..mata ijau lagi jah..dengan putih gebunya...believe it or not,,myra pom pnh mimpi camtue..tetibe je budak tue merangkak mintak dukung..myra pom dkung laa...ustaz myra pernah ckp,,mimpi jumpa budak berulang kali,,itu adalah saka..malah,,dlm Al-kuliyyah pom ada bagitao..
        jin dan syaitan ni suka je kcau manusia...demi untuk melalaikan kita..sementara xtenat lagi  ni,,berusaha lah buang benda tue..tapi bukan senang nk buang,,memerlukan ustaz yang betul2 pakar and perlukan kesabaran and kesungguhan yg tinggi..berapa kali banyak end dah..eh,,bilaa la entry myra ni nak end. penat dah baca??..hehehe..relax la yanggg...
      

Ya Allah Ya Tuhanku,,permudahkanlah urusan kami untuk membuang saka yang ada dalam keluarga kami...Amin Ya Rabbalalamin...





emm yela~yela...nak stop dah..last word..last sentences.. kbai !


 You SAKA...Kita tak hingin you tao!!.









 

1 comment:

Amir Aiman Akashah said...

hebat tuan tanah men dgn saka..hik3

A strong person knows how to keep their life in order. Even with tears in their eyes, they still manage to say "I'm ok" with a smile._MYRAEKIRORO