..APRIL FOOL ?? ! !


Assalamualaikum to all my dear blogger..entry hary ney rasany terlalu awal lah..HA HA HA,,myra nk berceloteh pasal esok..ada apa dengan hari esok???bape haribulan esok ea??01 April kan...ada apa dengan tarikh tue??tipu la kalau kawan~kawan xtahu kan??...benda ni jugaklah yang kita dok rai-raikan selama ni...macam~macam kisah lah kejutan APRIL FOOL ni..!!..ada yang purak~purak mati lah...kononny berpakat ng member nak kenakan awek dye..mati sungguh baru hang tau tinggi rendahny langit !..ada juga spesis lawak~lawak bodo camni ea..APRIL FOOL day.. ! ! !..biaseny tarikh 01 April ni,,ramai yang dok berebut~berebut beri kejutan yang melampau pada pasangan,,kawan and so on lah..konon~kononny nak meraikan lah..betul tak myra cakap ni,,korang pon pernah celebrate benda ni kan??xnak ngaku sudah,,iakan dalam haty pon dah cukup..(^_^)
for ur information,, tanggal 01 April ni merupakan hari pembunuhan sesama sendiri umat Islam..oo korang xpercaya ea???nah baca nih ! ! !

April Fool’s Day mula diraikan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam di Sepanyol akhirnhya diserang tentera-tentera kristian. Penduduk-penduduk Sepanyo( Moors ) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan terus berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol. Penduduk-penduduk Muslimin ini, diberitahu bahawa mereka boleh belayar keluar dari Sepanyol dengan
sealamt bersama barang-barang keperluan mereka dengan merggunakan kapal-kapal yang berlabuh di perlabuhan. Orang-orang Muslimin yang risau sekiranya tawaran itu merupakan satu penipuan, telah [pergi ke perlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan. Setelah berpuas hai, mereka membuat persiapan untuk bertolak.
            Keesokan harinya,( 1 April ), mereka mengambil semua barang mereka  yang telah dikemaskan lalu menuju ke parlabuhan. Pada masa inilah, pihak kristian mengambil kesempatan menggeledah dan membakar semua rumah mereka. Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya sudah habis dibaakar. Pihak kristian kemudiannya terus menyarang kaum Muslimin dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah itu kemudiaannya diarahkan oleh tentera Kristian.
            Karaian ini akhrinya diulangi setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia sebagai April Fool’s Day. Yang menyedihkan, orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.
            Semogo Allah sentiasa membuka pintu  taubat untuk kita.


Now,,claps ur hand ! ! !..Anda berjaya mengupdate 1 ilmu..sharing is caring..so esok,,xusah dok gatai sangat no...lebiu


No comments:

A strong person knows how to keep their life in order. Even with tears in their eyes, they still manage to say "I'm ok" with a smile._MYRAEKIRORO